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http://repositorio.ufra.edu.br/jspui/handle/123456789/2390
Título: | Controle da mancha bacteriana do maracujazeiro e alterações bioquímicas induzidas por produtos químicos, fertilizantes foliares e extratos vegetais |
Orientador: | MIRANDA, Vicente Savonitti |
Autor(es): | COSTA, Rosemary Corrêa da |
Palavras-chave: | Frutos - controle bacteriano Maracujá - doença bacteriana Xanthomonas axonopodis pv. passiflorae Indutores de resistência Mancha bacteriana - proteínas relacionadas à patogênese Frutos tropicais - doenças - control Maracujá - mancha bacteriana Induced resistance Pathogenesis related proteins Atividade antimicrobiana Antimicrobial activity Indução de Resistência Peroxidase Quitinase P-1,3-Glucanase Induced resistance Chitinase P-1,3- Glucanase |
Data do documento: | 2024-09-11 |
Editor: | UFRA / Campus Belém |
Citação: | COSTA, Rosemary Corrêa da. Controle da mancha bacteriana do maracujazeiro e alterações bioquímicas induzidas por produtos químicos, fertilizantes foliares e extratos vegetais. Orientador: Vicente Savonitti Miranda. 2011. 81 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal Rural da Amazônia, 2011. Disponível em: http://repositorio.ufra.edu.br/jspui/handle/123456789/2390. Acesso em: |
Resumo: | A mancha bacteriana do maracujazeiro se encontra disseminada nos principais municípios produtores do Estado do Pará, sendo uma bacteriose de difícil controle. A resistência induzida surge como uma alternativa promissora e pode ser associada a outras medidas visando ao controle de fitodoenças. Desta forma, o objetivo desse trabalho foi selecionar e avaliar o efeito de produtos químicos, fertilizantes foliares e extratos vegetais sobre o crescimento in vitro de Xanthomonas axonopodis pv. passiflorae e sobre a severidade da bacteriose em casa-de-vegetação, bem como avaliar a atividade de mecanismos enzimáticos envolvidos na indução de resistência em maracujazeiro amarelo a X. axonopodis pv. passiflorae. Foram avaliados os produtos químicos oxitetraciclina, fluazinam, mancozeb, oxicloreto de cobre, acibenzolar-S-metil, os fertilizantes Fitoforce cobre e Fitoforce plus e os extratos de folhas de jaqueira e noni. Nos ensaios in vitro, foi verificado que os produtos químicos oxitetraciclina, fluazinam, mancozeb, oxicloreto de cobre e os fertilizantes Fitoforce cobre e Fitoforce plus inibiram totalmente o crescimento do patógeno em todas as concentrações testadas. Os extratos de folhas de jaqueira e de noni inibiram o crescimento da bactéria com 45 e 63% de controle, enquanto que o acibenzolar-S-metil não apresentou ação sobre X. axonopodis pv. passiflorae. Em casa-de-vegetação foi observado que todos os tratamentos reduziram a severidade da mancha bacteriana do maracujazeiro, com controle acima de 54%, diferindo significativamente da testemunha, com exceção do Fitoforce plus que apresentou porcentagem de eficiência de controle abaixo de 50%, não diferindo significativamente da testemunha. As aplicações de acibenzolar-S-metil, Fitoforce cobre e extrato de folhas de jaqueira aumentaram a atividade das enzimas peroxidase, quitinase e (3-1,3-glucanase em maracujazeiro amarelo. |
Abstract: | The passion fruit bacterial spot is widespread in the main producing areas in Pará State, but its control is not well estabilished yet. The use of induced resistance is a promissing altemative and can be used with other strategies to control plant diseases. The present work aimed to evaluate the effect of chemicals, leaf fertilizers and plant extracts to protect passion fruit against bacterial spot. The enzymatic mechanisms involved in the
induction of resistance in passion fruit against Xanthomonas axonopodis pv. passiflorae were also evaluated. The chemicals oxytetracycline, fluazinam, mancozeb, copper oxychloride, acibenzolar-S-methyl, the fertilizers Fitoforce copper and Fitoforce plus and leaf extracts of jackfruit and Indian mulberry were analyzed. In vitro tests results showed that the chemicals oxytetracycline, fluazinam, mancozeb, copper oxychloride and the fertilizers Fitoforce copper and Fitoforce plus completely inhibited the growth of the pathogen at ali concentrations tested. The extracts ofjackfruit and Indian mulberry inhibited the growth of bactéria between
45 and 63% of control, while the acibenzolar-S-methyl did not show any in vitro antimicrobial activity against X. axonopodis pv. passiflorae. Ali treatments reduced the severity of bacterial spot of passion fruit, with control over 54% differed significantly from the control, except for the Fitoforce plus that showed the control efficiency below 50%. The applications of acibenzolar-S-methyl, Fitoforce copper and jackfruit leaf extract increased the
activity of peroxidase, chitinase and p-l,3-glucanase in yellow passion fruit. The present research aimed to evaluate the effect of chemicals, leaf fertilizers and plant extracts on growth in vitro of Xanthomonas axonopodis pv. passiflorae and the severity of bacterial spot of passion fruit in greenhouse. The chemicals oxytetracycline, fluazinam, mancozeb, copper oxychloride and acibenzolar-S-methyl and the foliar fertilizers Fitoforce copper and Fitoforce plus and leaf extracts of jackfruit and Indian mulberry were used. For the in vitro tests, treatments were incorporated into the culture médium 523 (Kado and Heskett, 1970) on their respective strengths and assessments were performed by counting the number of colonies of the pathogen. The experimental design was completely randomized design with five replications. The tests on greenhouse treatment application were performed 2 days before inoculation of X. axonopodis pv. passiflorae for chemicals and 7 days before inoculation for fertilizers and extracts. In ali tests, the experimental design was randomized blocks and the disease severity assessments were performed every 48 hours. In vitro assays, the chemicals oxytetracycline, fluazinam, mancozeb, copper oxychloride, fertilizer Fitoforce copper and Fitoforce plus completely inhibited the growth of the pathogen at ali concentrations tested. The leaf extracts of Indian mulberry and of jackfruit inhibited the growth of bactéria between 47.85 and 63.43%, while the resistance inducer acibenzolar-Smethyl showed no action against X. axonopodis pv. passiflorae. At the greenhouse ali treatments reduced the severity of bacterial spot of passion fruit, with control over 54% differed significantly from the control, except for fertilizer Fitoforce plus that showed a lower percent control efficiency, below 50%, and did not differ significantly from the control. The effects of acibenzolar-S-methyl, jackfruit leaf extract and Fitoforce copper were evaluated in reducing symptoms of bacterial spot of passion fruit, and the activity of peroxidase, chitinase and p-l,3-glucanase were determined. The treatments were applied seven days before inoculation of bacterial suspension at a concentration of IO9 CFU / mL. The experimental design was randomized blocks. Evaluations of disease severity were made at intervals of 48 hours after inoculation. To obtain the enzymatic extracts and determination of enzymatic activity of chitinase, peroxidase, [3-1,3-glucanase, leaf samples were collected at 3, 7, 10 and 14 days after treatment application. The acibenzolar-S-methyl, jackfruit leaf extract and Fitoforce copper significantly reduced the severity of bacterial spot of passion fruit, the best treatment for the bacterial disease control was provided by acibenzolar-S-methyl. The applications of acibenzolar-S-methyl, Fitoforce copper and jackfruit leaf extract increased the activity of peroxidase, chitinase and P-l,3-glucanase. |
URI: | http://repositorio.ufra.edu.br/jspui/handle/123456789/2390 |
Aparece nas coleções: | Dissertações - Agronomia |
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